Olay Yeri İnceleme : İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde ve İlçe Jandarma Komutanlıkları emrinde belirlenen sorumluluk alanlarına göre faaliyetlerini yürütmektedir.
Ç.Kale İl J.K.lığı OYİ Timleri Görev Alanları; Halen Çanakkale İl J.K.lığı bünyesinde İl J.K.lığı, Ayvacık , Biga, Çan, Ezine, Gelibolu İlçe J.K.lıklarında altı (6) OYİ Timi ve İl J.K.lığı bünyesinde bir (1) PAMİT Timi mevcut olup, sorumluluk bölgemizde meydana gelen ve OYİ/PAMİT Timlerinin müdahalesi gereken olaylara etkin bir şekilde müdahale edilerek olayların aydınlatılmasına katkı sağlanmaktadır.
Olay Yeri İnceleme Timleri bünyesinde bulunan tam teşekküllü ve donanımlı (ışık kulesi, Jenaratör sistemleri, laptop bilgisayar, renkli yazıcı, portatif aydınlatma sistemleri, ve her türlü OYİ Kitleri) Olay Yeri İnceleme Araçları ile olaylara müdahale ederek etkin ve hızlı bir şekilde olay yerinin incelemesi gerçekleştirilmektedir.
Olay Yeri İncelemesi: Jandarma birimlerinin olayı haber aldığı andan itibaren başlayıp, olaya müdahale edilmesi, bulguların toplanması, gerekli kayıtların tutularak elde edilen bulguların ve kayıtların soruşturma sorumlusu veya Cumhuriyet Savcısına teslim edilinceye kadar geçen süreçtir.
Olay Yeri İncelemesinin Amaçları:
a. Olay yerinin tabiî özelliklerini olduğu gibi tespit ve muhafaza etmek,
b. Tespit edilen özellikleri kayıtlara geçirmek,
c. Soruşturmanın ileri safhalarında gerektiğinde bu bilgilere müracaat ederek, olayın gerçek senaryosundaki mantikî ilişkiyi ortaya çıkarmak,
d. Olayın faillerini tespit etmek.
Olay Yeri İnceleme Prensipleri:
a. Suç işleyen kişinin mutlaka hata yapacağı bilinmelidir,
b. Delil olmadan bir olayın aydınlatılamayacağı bilinmelidir,
c. Her suçun kendine özgü delillerinin olduğu bilinmelidir,
d. Olay yerine mutlaka gidilmelidir,
e. Suçluların suç işleme yönteme bilinmelidir.